Προειδοποιήσεις για το ελληνικό ζήτημα
Η κρίση χρέους και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχαν χθες στις Κάνες οι ηγέτες των χωρών BRICS.
Η κρίση χρέους και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχαν χθες στις Κάνες οι ηγέτες των χωρών BRICS.
"Ο κόσμος περιμένει καλές ειδήσεις από την Ελλάδα και όχι ειδήσεις εξωτικές ή λαϊκιστικές", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ ο Κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο εξέφρασε την ελπίδα η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών να επιτρέψει στην Ευρώπη να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να διασφαλίσει την ανάπτυξή της.
Ο κ. Μεντβέντεφ αναφέρθηκε εκτενώς στην αβεβαιότητα στην οποία έχει "βυθιστεί" το μέλλον της Ευρωζώνης μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της χώρας και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Κατά την άποψή του οι Ευρωπαίοι δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα στα μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.
"Δεν θα ήθελα να πληγώσω κανέναν, όμως οι ενέργειες των εταίρων μας θα έπρεπε να είναι πολύ πιο δυναμικές και πολύ πιο σθεναρές για να αποκαταστήσουν την τάξη", δήλωσε χαρακτηριστικά, "αλλιώς θα είμαστε για καιρό ακόμη όμηροι αυτών των προβλημάτων".
"Πιστεύουμε πως η Ευρώπη διαθέτει τη σοφία και την ικανότητα να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους", τόνισε από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος και υπογράμμισε πως η G20 πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της ανάπτυξης και της σταθερότητας για τη διεθνή κοινότητα.
Προειδοποίηση για μία αλυσιδωτή αντίδραση την οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι δημοσιονομικές δυσχέρειες ορισμένων χωρών της Ευρώπης απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα.
Ζήτησε επίσης να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία της πολιτικής της ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω της διοχέτευσης κρατικών κονδυλίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την οποία εφάρμοσε η Ιαπωνία κατά τη δεκαετία του '90 και στις αρχές του 2000 με στόχο την ανάταξη του τραπεζικού τομέα.
"Δεν πρέπει να καταρρεύσει ο τραπεζικός τομέας. Δεν πρέπει η πραγματική οικονομία να πληγεί δυσανάλογα. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, πρέπει αμέσως να διοχετευθούν κεφάλαια στο σύστημα", προσέθεσε ο κ. Νόντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου