Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ήλθε η ώρα να λάβουμε μέτρα...για τον πλούτο της Θάλασσας!!


Ήλθε η ώρα αντί τα παλαιά πλοία να πηγαίνουν για "κόψιμο", σκράπ..να μετατρέπονται σε πλωτές
δεξαμενές αναπαραγωγής γόνου..."αυτόχθονου πληθυσμού"και να μεταφέρουν αναπαραγωγική αποκατάσταση εκεί που χρειάζεται. 
Αυτό είναι το θέμα που θα συζητηθεί τις επόμενες δεκαετίες...

Τόνος, βραβευθείς από τους λάτρεις της σούσι, απειλείται στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, η έκθεση προειδοποίησε [ΕΡΑ]
Περισσότερα από 40 είδη ψαριών ενδημικό στη Μεσόγειο απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης και της παράνομης Αλιείας, μια έκθεση έχει προειδοποιήσει.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), με έδρα τη Γενεύη περιβαλλοντικό δίκτυο, είπε ότι τα είδη περιζήτητα από τους σεφ όπως ο ερυθρός τόνος, τσιπούρα, ροφός και μερλούκιου, τώρα απειλούνται με εξαφάνιση.

Καρχαρίες και σαλάχια ήταν μερικά από τα πλέον απειλούμενα είδη, λόγω των παράνομων δυχτιών, ενώ τα δελφίνια, φάλαινες, χελώνες και πτηνά ήταν επίσης σε κίνδυνο λόγω της υπεραλίευσης, την θαλάσσια υποβάθμιση των οικοτόπων και τη ρύπανση.

«Η χρήση της αλιείας με τράτες δίχτυα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα για τη διατήρηση και τη βιωσιμότητα πολλών θαλάσσιων ειδών," Maria del Mar Otero, είπε ένας αξιωματικός του προγράμματος της IUCN .

«Επειδή δεν είναι επιλεκτικη τεχνική, να συλλαμβάνουν όχι μόνο τα ψάρια ως στόχο, αλλά και μεγάλο αριθμό άλλων ειδών, ενώ καταστρέφουν και τον βυθό όπου πολλά ψάρια αναπαραγονται και
στις αλιευτικές ποσοστώσεις "αγνοούνται"

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, είπε ότι 43 είδη που βρέθηκαν στα ύδατα μεταξύ της νότιας Ευρώπης και τη Βόρεια Αφρική θα μπορούσαν να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια, εάν οι κυβερνήσεις δεν ενήργησουν για να επιβάλλουν κανονισμούς, για τη μείωση των αλιευτικών ποσοστώσεων και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.

Είπε ότι για τους τόνους είχε δει γύρω από ένα 50 τοις εκατό πτώση της παραγωγικής ικανότητας αναπαραγωγής τα τελευταία 40 χρόνια, και ότι πολλές εθνικές και ευρωπαϊκές ποσοστώσεις Ένωσης για τα ψάρια είχαν αγνοηθεί.

Απαγορεύεται η αλιεία στη Μεσόγειο αυτό ρυθμίζεται από συνθήκες του ΟΗΕ , η Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεχωριστές νομοθετικές πράξεις έχει ρυθμίσει μεταξύ των 21 κρατών που συνορεύουν με τη θάλασσα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού ψήφισε για τη μείωση της ποσόστωσης τόνου αλιείας στον ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο από 13.500 σε 12.900 μετρικούς τόνους ετησίως - περίπου τέσσερα τοις εκατό μείωση.

«Η Μεσόγειος και ο ανατολικός Ατλαντικός για τον πληθυσμού του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ο ''Kent Carpenter,ειδικός στην παγκόσμια αξιολόγηση της θάλασσας και για τα είδη συνεργασίας της IUCN-ordinator, είπε.

Ιάπωνες γευσιγνώστες καταναλώνουν το 80 τοις εκατό των αλιευμάτων Ατλαντικού και του Ειρηνικού bluefins, όπως και τα δύο είδη τόνου ιδιαίτερα πολύτιμο για τους λάτρεις του σούσι.

Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν διαμαρτυρηθεί ζητώντας την αναστολή της αλιείας του τόνου λοψω σημαντικής μείωσης.

Η μελέτη της IUCN, η οποία ξεκίνησε το 2007 και περιείχε 25 θαλάσσιους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που η ομάδα προσπάθησε να εκτιμήσει τον αυτόχθονα πληθισμό των θαλάσσιων ειδών ιχθύων σε μια ολόκληρη θάλασσα.

Προέκυψε επίσης μια άλλη μελέτη που έδειξε ότι η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών θα μπορούσε να οδηγήσει πολλά ψάρια στην εξαφάνιση.

Η έκθεση, με Αυστραλούς επιστήμονες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την αλλαγή του κλίματος, είπε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας στην επιφάνεια , οι θερμοκρασίες και η συνακόλουθη αύξηση της οξύτητας επιβράδυνε ρυθμούς ανάπτυξης των ψαριών και των κατεστραμμένων κοραλλιογενών υφάλων όπου φυλή.

Αυτό θα μπορούσε να έχι ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για πολλά εμπορικά ψάρια που δεν κινούνται πολύ, ένας συντάκτης της μελέτης, δήλωσε.

Η Greenpeace διοργανώνει επίσης μια διάσκεψη για τη λεηλασία των αφρικανικών θαλασσών.

Το περιβαλλοντικό σώμα έχει πει ότι οι κοινοτικοί αλιευτικοί στόλοι "όλο και περισσότερο κινούνται στα ύδατα των αναπτυσσομένων χωρών".