Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Δεν θα πειραχθεί ο 13ος και 14ος

Ούτε θα υπάρξει μείωση του κατώτερου μισθού" δεσμεύεται ο υπ. Εργασίας

Γ. Βρούτσης: «Δεν θα πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα»


 
ΠΗΓΗ!    ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει κοινωνικό νεκροταφείο. Σε μια οικονομία που αλλάζει ωστόσο, δεν μπορεί οι εργασιακές σχέσεις να μένουν καθηλωμένες στο παρελθόν» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξει μείωση του κατώτερου μισθού, αλλά αναπροσαρμογή της διαδικασίας υπολογισμού του - όπως επίσης και ότι «δεν θα πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα».


Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις υποδείξεις του διαβόητου «non paper» της τρόικας, ο κος Βρούτσης διευκρίνισε πως δεν τις συζήτησε, θεωρώντας άσκοπη οιαδήποτε αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας «προτού στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης».


Δεδομένα για την χειροτέρευση του εισοδήματος των εργαζομένων και τις επί το χείρον αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία, παρουσίασαν στον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντάς τον ενώπιον των πρόσφατων υποδείξεων της τρόικας, (εξαήμερο, 13ωρη εργασία, μείωση του κατώτερου μισθού, κλπ.) αλλά και των σεναρίων περί ειδικών οικονομικών ζωνών με αξιοποίηση λαθρομεταναστών με χαμηλό ημερομίσθιο.


Ο κος Βρούτσης από πλευράς του, υπογράμμισε την ανάγκη για «νέες κοινωνικές συμφωνίες με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αμοιβαία οφέλη, ώστε με μικρά και μεγάλα βήματα να βελτιώσουμε την ποιότητα και τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας».


Αναπτύσσοντας την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μπάρκας υποστήριξε πως στην Ελλάδα το χρέος «δεν είναι δημόσιο, αλλά είναι χρέος των πλουσίων - Ελλήνων και ξένων που τζόγαραν στα ομόλογα και ακόμα και σήμερα κερδίζουν απ' τα επιτόκια».


«Όλοι τους φτιάχτηκαν με τις πλάτες του κράτους» εκτίμησε ο κος Μπάρκας. «Το κράτος εγγυήθηκε τα κέρδη τους, τα μετέφερε στις πλάτες του ελληνικού λαού - και τώρα τα διαγράφει χωρίς αποζημίωση για τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Και επειδή το χρέος σας πήγε ως άλλοθι μονάχα μέχρι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 2011 μας είπατε το παραμύθι του μισθολογικού κόστους, με βάση στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, του οποίου μοναδική πηγή άντλησης δεδομένων είναι ο ΣΕΒ» σημείωσε ο βουλευτής.


«Διαλύσατε την παράδοση των συλλογικών συμβάσεων. Δίνετε το δικαίωμα χρησιμοποίησης μεταναστών από κέντρα κράτησης σε εργασίες, δώσατε το δικαίωμα σε εταιρείες να προσλαμβάνουν εργάτες από τη Βουλγαρία με μισθούς Βουλγαρίας» κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Αλέξης Μητρόπουλος.


«Το ελληνικό έθνος καταστρέφεται αυτή τη στιγμή. Με τα μέτρα αυτά, οι Έλληνες δεν μπορούν ούτε να κάνουν οικογένειες, ούτε να παραμείνουν εδώ» εκτίμησε ο Γιάννης Στάθας.


Για «μέτρα δίωξης της εργασίας» έκανε λόγο η Μαρία Μπόλαρη, υποδεικνύοντας πως η αύξηση των ορίων ηλικίας θα προκαλέσει απώλειες 600 εκ. ευρώ για το ΙΚΑ (κόστος φυγής εξόδου), αυξανόμενες κατά 250 εκ. ευρώ από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.


Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε πως απ' την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, έχουν χαθεί πάνω από 600.000 θέσεις εργασίας, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 23%.


«Αυτό όμως που ζούμε σήμερα, δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της βαθειάς υφεσιακής περιδίνησης της οικονομίας, αλλά και το αναπόφευκτο αποτέλεσμα χρόνιων στρεβλώσεων της αγοράς εργασίας» υποστήριξε ο κος Βρούτσης.


«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, δεν είχαμε την τόλμη κάποτε να εφαρμόσουμε πολιτικές που είχε ανάγκη ο τόπος και συμβιβαστήκαμε με πολιτικές της Αριστεράς. Κι αυτό έβλαψε τη χώρα μας εκείνη την περίοδο». Σήμερα δε, «οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε».