Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Κάτι περίεργο...με το φυτοπλαγκτόν.....



η Μεγάλη ποσότητα απόρριψης απορρυπαντικών στις θάλασσες.αύξησή οξυγόνου σε συνδυασμό με την ..φωτοσύνθεση που δημιουργείται με τον ήλιο.
Η μεταναστευτική ροή του φυτοπλαγκτόν..και η περιοδική..εναλλαγή…παρουσίας..σε διάφορα σημεία του Πλανήτη…ιδιαίτερα σε κλειστές λεκάνες όπως είναι η Μεσόγειος.. κ.α… .κάθε περίπου επτά Έτη. ..λόγω αύξησης της πρόσθετης -κυμαινόμενης θερμοκρασίας…
Η συνεχής και απροκάλυπτη απόρριψη ρυπογόνων ουσιών…που μεταβάλει την σύνθεση ποιότητος του νερού…σε συχνότητες…που κατά τόπους δεν έχουμε χαρτογραφήσει.(κατά πόσον …επαυξάνεται ..η μειούται…η παρουσία του)..σε κάθε δραστική, η σύνθετη …διεργασία.
Μερικά από τα πιο υποτιθέμενα ερωτηματικά κατά την ταπεινή γνώμη μου…στην συμπεριφορά και φυσιολογία του φαινομένου, σε συνδυασμό με την παρέμβαση του Ανθρώπου, στην αχαλίνωτη και έντονη αλιευτική δραστηριότητα, που …ανήσυχα επιβεβαιώνονται στους καιρούς μας.!
Με λίγα…λόγια…!!!
Πολύ…περίσσιο Πλαγκτόν…λόγω συνθηκών..(φυσική,άφθονη…τροφή για αλιεύματα..)…αλλά που …τα ψάρια…να την καταναλώσουν..???
Έτσι..λοιπόν…χωρίς «θηρευτές»…διανύει τον βιολογικό κύκλο του…και πεθαίνει…αποσυντίθεται …ως εν είδος..άχρηστου υλικού…την ποσότητα και συνέπεια του οποίου..η φύση δεν είχε προετοιμαστεί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια αρμονικά να διευθετήσει.
Και να ήτο μόνο αυτό..?..
Μήπως κάτω από τον βυθό δεν έχουμε νέα γεννο-κτόνο διατάραξη εν είδη απειλής της ύπαρξης των Μαλακίων-Στρειδιών ..κλπ..κοραλλιογενών..οργανισμών…από τις ίδιες πάρα πάνω αιτίες..?
Ομοίως και ο υποθαλάσσιος…φυτικός πλούτος…των οποίων ορισμένες ποικιλίες..φύκης- σχετίζονται άμεσα με την αλληλεξαρτώμενη παρουσία του φυτοπλαγκτόν και απειλούνται και αυτά..σε σχέση με τα προαναφερόμενα αίτια.
Που βρίσκεται λοιπόν…η άμεση θεραπευτική προληπτική λύση..?
Στην νέα τεχνολογία της σύγχρονης Αλιείας που μαζικά παγιδευει…τα κοπάδια..ψαριών..και αδιακρίτως…εν είδει βιομηχανικού προϊόντος..πακετο-ποιεί προς βρώση…της «Μεγάλης ζήτησης-Αγοράς».?
Μήπως ισχύει η παράφραση της λαϊκής Παροιμίας…<<Το μεγάλο ψάρι............>>…-ουχί…αλλά…
Το νοήμον ψάρι….αναλίσκει…το ωφέλιμον....?
Σε μέγα κίνδυνο η διατροφική αλυσίδα….Ειδικοί κι μη προστρέξατε…!!!
Λύσεις…ταπεινές του Γράφοντος..!!!
Δημιουργία …συνθηκών αναπαραγωγής γόνου,σε δεξαμενές με θαλάσσιο περιβάλλον…Και όχι μόνον.
Ιδανικές λύσεις ..με παλαιά πλοία που αποσύρονται λόγω παλαιότητάς .
(μετατροπή..με τεχνοτροπίες..και συμβολή από εκπαιδευτικά -τεχνικά ιδρύματα-).σε σύγχρονα ινστιτούτα παρακολούθησης…παραγωγής..και συλλογής στοιχείων για την παροχή πληροφοριών στην άσκηση πολιτικής Πανευρωπαϊκής συνεργασίας.
Παρομοίως για τα λοιπά είδη του υποθαλάσσιου χώρου…Μαλακια-φυκη..κλπ συναφή με το οικοσύστημα…κάθε περιοχής και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η βιοποικιλία αυτών.
Ευεργετική νομοθεσία για την διατήρηση κανόνων Αλιείας…στην οποία υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις εναλλακτικές
Με αγωνία και αγάπη για τη Θάλασσα…συγχωρέστε με σε τυχόν υπερβολές.
Πάντα στην καλοπροαίρετη διάθεση σας
Μπάρμπα Γιάννης ο Ψαράς.