Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

.."Ας ήτανε ..ο πόνος ...ένα τσιγάρο δρόμος για να τον περπατήσω..."

 Συμπληγάδες για τους καπνιστές...
Από την μία ...οι περικοπές και οι ανάγκες προσαρμογής στη νέα οικονομική πραγματικότητα, από την άλλη η στρεσσογόνος πίεση των μέσων και κατωτέρων λαϊκών  στρωμάτων, που κάνουν τους ρυθμούς της ζωής...αφόρητους το τελευταίο διάστημα...(ανεργία,κυκλοφοριακό ,απεργίες,εργασιακά,..κα.)
Από την άλλη ...τα αντικαπνιστικά μέτρα...που επιβάλλονται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη...φέρνουν τους "Λάτρεις..του πάθους σε εξωφρενικά όρια"...και το "τασάκι  ορφανό... χωρίς  περιεχόμενο...ενώ ο καφές...αδιάφορος...για τις φουσκάλες...που έχει στο καιμάκι...έτοιμο να καταγράψει...πιστωτικό γεγονός πτώχευσης...στο παραδοσιακό Καφενείο...της Λαικής  γειτονιάς.

Σ' όλο τον κόσμο οι καπνιστές περιθωριοποιούνται όλο και περισσότερο. Στη Φλωρεντία, οι δημοτικοί υπάλληλοι θα πρέπει πλέον να... χτυπούν κάρτα όταν θέλουν να καπνίσουν ένα τσιγάρο. Την ίδια ώρα, οι ισλανδοί καπνιστές θα χρειάζονται σύντομα συνταγή γιατρού για να αγοράσουν ένα πακέτο, ενώ σ' έναν δρόμο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, το κάπνισμα απαγορεύθηκε στο ένα πεζοδρόμιο, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται στο άλλο...
«Σε μια περίοδο που οι άνεργοι αυξάνονται, οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα πρέπει να δίνουν το σωστό παράδειγμα», δήλωσε ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι. «Οποιος θέλει να απουσιάσει είκοσι λεπτά για να πιει έναν καφέ ή να καπνίσει ένα τσιγάρο, θα πρέπει να χτυπάει την κάρτα του. Είναι κάτι απόλυτα λογικό». Πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους, όμως ο Ρέντσι υπογράμμισε πως «ούτε που το σκέπτεται να κάνει πίσω».
Στο μεταξύ, από την 1η Ιουλίου οι θαμώνες των καφετεριών στη μια πλευρά της οδού Κινγκ του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, μπορούν να καπνίζουν στα τραπεζάκια που βγάζουν οι καφετέριες στο πεζοδρόμιο, όμως εκείνοι που κάθονται στο απέναντι πεζοδρόμιο δεν μπορούν. Ακούγεται παράλογο, όμως έχει μια πολύ λογική εξήγηση: το δημοτικό συμβούλιο του Μάρικβιλ, στο οποίο ανήκει το δυτικό πεζοδρόμιο, έχει απαγορεύσει το κάπνισμα ακόμη και στους υπαίθριους χώρους, ενώ εκείνο της Πόλης του Σίδνεϊ, στο οποίο ανήκει το ανατολικό, εξακολουθεί να το επιτρέπει...
 ένα προϊόν που θα διατίθεται αποκλειστικά κατόπιν συνταγής. Βάσει ενός νομοσχεδίου, που έχει στόχο να απαγορευθεί σε μια δεκαετία το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, ακόμη και τους υπαίθριους, η πώληση τσιγάρων θα επιτρέπεται μόνο στα φαρμακεία. Αρχικά οι φαρμακοποιοί θα επιτρέπεται να πωλούν τσιγάρα μόνο στους άνω των 20 ετών, ενώ γιατροί θα βοηθούν τους εθισμένους καπνιστές να κόψουν την ανθυγιεινή συνήθειά τους. Οποιος δεν τα καταφέρει, θα παίρνει συνταγή την οποία θα είναι υποχρεωμένος να επιδεικνύει για να αγοράζει τα τσιγάρα του από το φαρμακείο. ένα προϊόν που θα διατίθεται αποκλειστικά κατόπιν συνταγής.